Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Το δικαίωμα συνάθροισης στον καιρό του COVID-19.


Δοκιμάζεται και σήμερα η λειτουργία των συνταγματικών δικαιωμάτων.
Δοκιμάζεται στο πεζοδρόμιο!
Η ΠΟΘΑ καλεί σε συγκέντρωση και πορεία, με κάθε πρόνοια για να μη διασπείρουμε τον COVID. Αυτό είναι πράξη ευθύνης!
Το δικαίωμα συναθροίσεων για διεκδίκηση κοινωνικών δικαιωμάτων, είναι αναφαίρετο αρκεί να μην ασκείται με τρόπο που να πλήττει τη ζωή και την υγεία των συναθροιζόμενων.
Κατά το άρθρο 11: (Δικαίωμα του συνέρχεσθαι)
1. Oι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να συνέρχονται ήσυχα και χωρίς όπλα.
2. Mόνο στις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις μπορεί να παρίσταται η αστυνομία. Oι υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής, γενικά, αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, σε ορισμένη δε περιοχή, αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, όπως νόμος ορίζει.

Σε περίπτωση πολέμου [...κανονικού] ή δικτατορίας τα συνταγματικά δικαιώματα δέχονται τα πρώτα πλήγματα. Μόνο τότε!
Η κυβέρνηση έκανε νομοσχέδιο για τον περιορισμό του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, ολοκλήρωσε τη συνοπτική, τυπική διαβούλευση, αλλά το κράτησε στο συρτάρι, μολονότι πέρασαν έκτοτε από τη Βουλή νομοσχέδια του Υπ. Δικαιοσύνης, μάλλον εξ αιτίας των αντιδράσεων που προκάλεσε.
Η κυβέρνηση αυτή σε πρώτη φάση δεν έδειξε καμία ευαισθησία στο θέμα της άσκησης κοινωνικών δικαιωμάτων.
Δεν υπήρχε «κωδικός 7» για τους συνδικαλιστές των κλάδων που συνέχιζαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τη λειτουργία τους.
Οι γιατροί στα μπαλκόνια χειροκροτήθηκαν, αλλά δεν τους έσωζε το χειροκρότημα στα νοσοκομεία που αναγκάζονταν «εν γνώσει τους» να εργάζονται με κίνδυνο της υγείας τους. Όταν βγήκαν στο δρόμο, αγνοήθηκαν από ΜΜΕ και κυβέρνηση, όταν δεν κατηγορήθηκαν...
Στις ταχυμεταφορές βάλανε ΤΑΞΙ να κάνουν ταχυμεταφορές σε μαύρη εργασία, ανασφάλιστα και αφορολόγητα και από την άλλη ο "πατριάρχης" του χώρου φέσωσε τους πελάτες με πρόσθετη χρέωση, αλλά την ανακάλεσε λόγω άγριας κατακραυγής. Φυσικά ούτε λόγος να πάρουν μιά ενίσχυση [σαν επίδομα έκτακτα παρεχόμενης ανθυγιεινής εργασίας].  Οι ταχυμεταφορείς προσλήφθηκαν και αμείβονταν για εργασία υγειονομικά ασφαλή και όργωναν τους δρόμους εν μέσω καραντίνας. Τα μέτρα πρόληψης στην καλύτερη περίπτωση μείωναν τον κίνδυνο να μολυνθούν δεν το εξάλειφαν. Η εργασία τους έγινε ανθυγιεινή, ενώ πριν δεν ήταν.
Στις τράπεζες πήραν φωτιά οι κάρτες και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και φυσικά τα τηλεφωνικά κέντρα για να εξυπηρετήσουν άτομα που δεν είχαν ιδιαίτερη εμπειρία ηλεκτρονικών συναλλαγών και δεν ήθελαν να στήνονται στις ουρές. Οι εργαζόμενοι στους εργολάβους των call center έγιναν μαζικά τα πρώτα πειραματόζωα της τηλεργασίας, σε έδαφος αρρύθμιστο, χωρίς δικαίωμα επιλογής, "αποσύνδεσης" με διαθεσιμότητα πέρα του ωραρίου τους κλπ.
Οι εργαζόμενοι στο χώρο του πολιτισμού, έλαβαν … μητρώο αντί οικονομικής ενίσχυσης. Το μητρώο που δεν έγινε ποτέ και είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει, επιστρατεύθηκε σαν προϋπόθεση επιδότησης. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, αλλά η δικαιολογία δεν είναι σοβαρή. Η πολιτεία έχει υποχρέωση να στηρίξει όσους έπληξε η κρίση γενικά και τους ασθενέστερους οικονομικά κατά απόλυτη προτεραιότητα. Αν η πολιτεία "ξέχασε" αυτή της την υποχρέωση, οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα "υπενθύμισης".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου